HomepageNieuwsMissieMonumentHistorieMediaFoto'sBoek/DVDContact
 
Op zondag 27 maart 1977 botste op het vliegveld van Los Rodeos op het Canarische eiland Tenerife een Boeing 747 van KLM op een Boeing 747 van Pan American Airlines. Hierbij vonden 583 mensen de dood en 61 mensen overleefden deze vliegramp.

30 jaar later op 27 maart 2007 is op Tenerife op initiatief van de Stichting Nabestaanden Slachtoffers Tenerife voor het eerst in de geschiedenis een officiële Internationale herdenkingsplechtigheid, ter nagedachtenis van deze grootste vliegramp in de geschiedenis gehouden.

Deze Internationale herdenkingsplechtigheid bestond uit twee programmaonderdelen. Een herdenkingsbijeenkomst en een onthulling van een Internationaal monument.
De herdenkingsbijeenkomst werd gehouden in het Auditorio de Tenerife in de hoofdstad Santa Cruz en de onthulling van het monument vond plaats op de Mesa Mota in de gemeente San Cristóbal de La Laguna. Nederlandse en Amerikaanse nabestaanden, overlevenden en betrokkenen maar ook Spaanse hulpverleners en betrokkenen woonden de plechtigheden bij.

Het monumentale kunstwerk, gemaakt door de in mei 2006 plotseling overleden kunstenaar Rudi van de Wint, is een achttien meter hoge wenteltrap, ‘Stairway to Heaven’, waarvan de treden lijken door te lopen naar het oneindige, maar plotseling worden afgebroken.

De locatie van het monument op de berg Mesa Mota is adembenemend en het monument zelf is heel gepast en inspirerend. Het is een monument waar we trots opkunnen zijn en dat de slachtoffers eer aan doet.
Er is 27 maart 1977 op Los Rodeos iets verschrikkelijks gebeurd en dat is 30 jaar misschien wel verborgen geweest. Het is belangrijk dat aan die geschiedenis nu recht wordt gedaan.
De grootste vliegramp in de geschiedenis ontgaat niemand meer. Het heeft een plek gekregen en het geeft gelegenheid voor anderen om het een plek te geven.
Bij de onthulling van het monument werd op dezelfde tijd als de ramp, om 17.06 uur, door de aanwezigen twee minuten stilte in acht genomen.

De Stichting Nabestaanden Slachtoffers Tenerife heeft hiermee haar doel bereikt: een monument voor alle slachtoffers, voor alle betrokkenen.


klik hier om het nieuws archief te lezen

Stichting Nabestaanden Slachtoffers Tenerife
P.O. Box 222
2100 AE Heemstede
The Netherlands
 
Mesa Mota Tenerife, March 27 2008