HomepageNieuwsMissieMonumentHistorieMediaFoto'sBoek/DVDContact
Zaterdag 26 april verscheen een artikel in dagblad TROUW, klik de volgende LINK

VOORBEREIDINGEN MONUMENT VLIEGRAMP TENERIFE IN VOLLE GANG

Klik hier voor meer informatie over de onthulling van het monument op 27 maart 2007.

AMSTERDAM, 19 februari 2007

De Stichting Nabestaanden Slachtoffers Tenerife maakt vandaag bekend dat zij het Monumento Conmemoritivo Internacional heeft geschonken aan het bestuur van Tenerife, De Cabildo. Het door de Nederlandse kunstenaar Rudi van de Wint ontworpen monumentale kunstwerk van 18 meter hoog, is in dank aanvaard. Eind januari arriveerde het corten-stalen monument per schip uit Vlissingen in goede orde op het Canarische eiland Tenerife. De bouw van het fundament voor het International Tenerife Memorial is nu in volle gang en ligt op schema.

Monument ter nagedachtenis aan alle 583 slachtoffers
Het monument De Wenteltrap zal dienen ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van het ongeval dat op 27 maart 1977 plaatsvond op de luchthaven Los Rodeos, Tenerife-Norte (TFN). Het ongeval was de grootste in de historie der civiele luchtvaart. Een KLM-Boeing 747 (KL4805) botste fataal op een Boeing 747 van Pan American Airlines (Pan Am 1736). Alle 248 inzittenden van het toestel van de KLM kwamen om het leven; van de 396 inzittenden van het Pan Am-toestel kwamen 335 mensen om het leven.
Het monument wordt geplaatst op de berg Mesa Mota, in de gemeente San Cristóbal de la Laguna.

Tenerife Monument verbindt betrokken werelddelen. Aanwezigheid Koningin Beatrix en Minister President Balkenende zeer gewenst.
Op 27 maart 2007 wordt het unieke monumentale kunstwerk onthuld in aanwezigheid van Spaanse, Amerikaanse en Nederlandse nabestaanden en hoogwaardigheidsbekleders. Voorafgaand aan de formele onthulling vindt, voor het eerst in de geschiedenis van het 30-jaar geleden geschiede luchtvaartongeval, een internationale herdenkingsbijeenkomst plaats in het Auditorio de Tenerife, gelegen aan de haven van de hoofdstad Santa Cruz.

Nabestaanden hebben het nog niet helemaal verwerkt en afgesloten
Nabestaande Paul Wessels: “Ofschoon we er niet iedere dag meer bij stil staan worden we toch regelmatig herinnerd aan de gebeurtenissen van weleer. Ook valt het ons op dat als we er met bekenden of met zomaar iemand over praten het nog steeds gevoelig punt is en we lichtelijk geëmotioneerd kunnen raken. Dit betekent voor ons dat we het nog niet helemaal afgesloten of verwerkt hebben. De vraag is of je zo’n gebeurtenis überhaupt helemaal kan verwerken. Maar toch zal ook nu weer de onthulling van het monument ons helpen bij de verwerking. En ofschoon we niet zulke gedenksteenbezoekers zijn, willen we graag bij deze onthulling aanwezig zijn en is het natuurlijk mooi om in onze gedachten te weten dat er een gedenkplaats is voor alle slachtoffers en de overlevenden van de ramp en niet in de laatste plaats voor de mensen die er op Tenerife direct bij betrokken waren.”

Nabestaanden komen met speciale vlucht naar het eiland

Een Nederlandse reisorganisatie heeft op verzoek van de Stichting aan nabestaanden een speciale reis aangeboden, waarvan velen gebruik gemaakt hebben. Anderen komen op eigen gelegenheid. De Stichting heeft tevens een doorbraak gerealiseerd ten aanzien van het bereiken van Amerikaanse overlevenden en nabestaanden. De eersten hebben zich gemeld. Zij vliegen via Amsterdam met de speciale vlucht naar Tenerife.


March 27, 1977 - March 27, 2007

Op 27 maart 1977 vond op de luchthaven Los Rodeos, Tenerife-Norte (TFN), een zeer ernstig vliegtuigongeluk plaats. Een KLM-Boeing 747 met vluchtnummer KL4805 botste op de startbaan fataal op een Boeing 747 van Pan American Airlines (Pan Am 1736). Alle 248 inzittenden van het toestel van de KLM kwamen hierbij om het leven; van de 396 inzittenden van de Pan Am-toestel kwamen 335 mensen om het leven en 61 inzittenden overleefden de crash.

In het najaar van 2001 zijn er op initiatief van nabestaanden in Nederland plannen gemaakt voor een het houden van een herdenkingsbijeenkomst. Mede voor dit doel is Stichting Nabestaanden Slachtoffers Tenerife opgericht. In nauwe samenwerking hebben de stichting en KLM op 27 maart 2002 – 25 jaar na het ongeluk en voor het eerst in de geschiedenis – een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd. Deze werd door ongeveer duizend mensen werd bijgewoond.

De Stichting houdt zich nadrukkelijk niet bezig met feitelijke en juridische schuldvragen en richt haar aandacht dus niet op verwijtbaarheid en aansprakelijkheid. Wel werkt zij sinds haar formele oprichting begin 2002 aan haar centrale doelstelling, inhoudende het leveren van een substantiële bijdrage aan het verwerken en herdenken van de Tenerife-vliegramp van 27 maart 1977 door middel van:
  • de realisatie van een herdenkingsbijeenkomst voor de nabestaanden en betrokkenen van KLM vlucht op 27 maart 2002 in het congrescentrum van Amsterdam RAI;


  • de realisatie van een openbaar toegankelijke gedenkplaats en gedenkteken ter nagedachtenis van alle slachtoffers van de luchtvaartramp, in de gemeente La Laguna op het eiland Tenerife, waar de luchthaven Los Rodeos is gevestigd. De opening van een internationaal Tenerife Monument is voorzien op 27 maart 2007.
Het Interntional Tenerife Memorial zal worden geïnstalleerd ter nagedachtenis van alle slachtoffers van de vliegtuigramp op Los Rodeos te Tenerife de Canarische Eilanden van 27 maart 1977.

Inmiddels is het bestuur van de Stichting druk bezig met het volbrengen van het tweede deel van haar missie. Daaraan draagt het openbaar bestuur op het eiland Tenerife op hartverwarmende wijze bij.

Op 18 september heeft de gemeenteraad van San Christobal de la Laguna – de gemeente waarin de luchthaven Los Rodeos zich bevindt – zich unaniem achter het plan van de Stichting geschaard en keurde tevens het ontwerp van het monument goed.

Op 27 maart 2007 – precies 30 jaar na de ramp - zal er voor het eerst een internationale herdenkingsbijeenkomst worden gehouden en vervolgens openen vertegenwoordigers van verschillende landen het monument.

Om het International Tenerife Memorial te realiseren blijft er echter dringend behoefte aan verdere ondersteuning.


26 oktober 2006

Stichting Nabestaanden Slachtoffers Tenerife
P.O. Box 222
2100 AE Heemstede
The Netherlands